Dans 12 tot 15 jaar

Derde graad danslab: optie klassieke dans

12 tot 15 jaar

Na het volgen van de tweede graad kan men doorstromen naar de derde graad.Vanaf de derde graad wordt het luik klassieke dans een half uur uitgebreid (1,5 u per week). Daarnaast wordt er 1u hedendaagse en/of jazz dans gevolgd. Voldoende ervaring en de juiste fysiek zijn noodzakelijk om aan deze lessen deel te mogen nemen. Vanaf het derde jaar van de derde graad (danslab 3.3) introduceren we pointes als initiatie tijdens de les klassieke dans:

-        Klassieke dans:

In de lessen wordt de basistechniek aangeleerd die noodzakelijk is voor de klassieke dans en die ondersteuning biedt voor elke dansvorm.  Een professionele danser beschikt altijd over een dosis klassieke danstechniek.  Deze techniek vergt een grote vorm van perfectie, souplesse en elegantie waaraan we erg veel aandacht zullen besteden.  Het is een erg mooie vorm van dans, maar ook een erg moeilijke : discipline en inzet zijn nodig om tot een mooi resultaat te komen!  Deze discipline komt ook terug in het uniform en het dragen van een klassieke balletdot tijdens de les.  Al naargelang de leeftijd van de dansers wordt de opbouw van de les aangepast.  Tijdens iedere les komen er oefeningen aan de barre en au milieu voor.  Vaak worden de lessen begeleid door een pianist.

 

-        Danslab jazz dans:

De lessen jazzdans bevatten een mengeling van verschillende stijlen zoals moderne dans, Afrikaanse dans, hip hop, musical,…. Deze lessen zijn steeds erg dynamisch.  Naast het technische aspect van deze danstechniek is hier ook veel ruimte voor expressie en inleving.  De les bestaat uit een uitgebreide, specifieke opwarming, een verplaatsing en het aanleren van een danscombinatie.  Het gebruik van de verschillende stijlen tijdens deze lessen zorgt voor erg veelzijdige dansers.

 

-        Danslab hedendaagse dans:

De hedendaagse dans is een dansstijl die nog elke dag evolueert en openstaat voor veel invloeden.  In deze lessen wordt veel aandacht besteed aan ruimtegebruik, bewegingskwaliteiten, ademhaling, frasering, grondwerk en releasetechniek.  Het is een techniek waarin je zelf veel persoonlijkheid kan leggen.  Tijdens deze lessen streven we ernaar om naast de techniek ook echt performers te vormen.  Deze lessen bestaan steeds uit een opwarming, grondwerk, verplaatsingen en een danscombinatie.

 

Pointes:

-        De lessen ‘pointes’ vormen een uitdieping van de techniek van het klassiek ballet.  Deze techniek vraagt om aangepast schoeisel, met vooraan een harde neus.  Het ‘op de tenen’ staan geeft deze dans extra lichtheid en elegantie.  Het is een balletvorm voor gevorderde dansers met een sterke voet.  Voldoende ervaring en de juiste fysiek zijn echt noodzakelijk om aan deze lessen deel te mogen nemen.  In het begin blijven de dansers voor deze lessen nog een tijdje aan de barre, stilaan verhuizen ze meer au milieu.  Vanaf het derde jaar van de derde graad (danslab 3.3) introduceren we pointes als initiatie tijdens de les klassieke dans.  Pas in de vierde graad (4.1 tot en met 4.3) wordt het aangeboden als extra keuzevak.

 

STRUCTUUR

Hier volgt de leerling minimum 2,5u les per week; dit kan/mag uitgebreid worden door een derde vak.  In dat geval volgt de leerling 3,5u les per week.

 

3.1

1,5u danslab klassiek + 1u danslab hedendaags en/of jazz

3.2

1,5u danslab klassiek + 1u danslab hedendaags en/of jazz

3.3

1,5u danslab klassiek + 1u danslab hedendaags en/of jazz

 

Klik hier voor de uurrooster van Dans

 

Opgelet!!!: Nieuwe leerlingen (vanaf 9 jaar en jonger dan 18 jaar) die willen instromen, nemen contact op met de coördinator dans: griet.suykerbuyk@samwdt.be

Voor nieuwe leerlingen wordt een apart, individueel programma samengesteld.  Afhankelijk van de reeds genoten dansopleiding, wordt gekeken waar de leerling kan instappen. Eventueel op leeftijd, indien de technische basis van de klassieke dans voldoende aanwezig is.

Bij leerlingen die willen instromen zonder klassieke danservaring wordt individueel gekeken wat hun mogelijkheden zijn.  Deze specifieke trajecten worden in overleg met de danscoördinator en het dansteam besproken.

 

LOCATIE

 

Aan de Turnhoutse SAMWD kan je dans volgen in twee vestigingsplaatsen :

-        Turnhout : Danszalen in Kunstencampus Turnova

-        Arendonk : Balletzaal gelegen te Molenwiel 39

-         

PODIUM

 

Tweejaarlijks wordt een avondvullende voorstelling gegeven waaraan alle leerlingen deelnemen.