Tweede graad muziek (vanaf 16 jaar + volwassenen)

In de lessen muziekatelier word je ondergedompeld in de wereld van de muziek.  Je leert de muziektaal (ritmes, noten, …) begrijpen, toepassen en aanvoelen.  Er wordt sterk ingezet op het beleven van muziek door te zingen, te musiceren en zo de wondere wereld van muziek te ontdekken.

Volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar kunnen starten met de opleiding muziek aan onze academie in het eerste jaar van de tweede graad (2.1). Ze volgen dan gedurende 3 schooljaren 2 uur per week muziekatelier (MCV). Er worden lessen muziekatelier voorzien uitsluitend voor volwassenen. Zo kan het muzikale pad bewandeld worden met leeftijdsgenoten.

Daarnaast start iedereen met een instrument in september. Bij grote aanvraag voor een bepaald instrument kan er gewerkt worden met wachtlijsten. Bij de keuze van instrument, kan er voor bepaalde instrumenten gekozen worden uit 3 onderstaande opties:

 

  • Optie klassiek:

De combinatie van een wekelijks lesmoment met regelmatige individuele oefenmomenten leiden naar een alsmaar betere beheersing van het instrumentspel. In een systematisch leerproces is er ruimte voor persoonlijke fine-tuning. De aandacht gaat voortdurend naar houding en speeltechniek, maar ook naar muzikaliteit of interpretatie. In de optie klassiek vertrek je doorgaans van genoteerde muziek in een partituur. Vlot muziek leren lezen en een instrument bespelen gaan dus hand in hand. In deze optie kijk je met een open blik naar een divers repertoire van klassiek in alle kleuren en tinten, tot filmmuziek, en van meditatief over repetitief tot dynamisch en virtuoos.

 

  • Optie JPR (Jazz-Pop-Rock):

De nadruk ligt op instrumentbeheersing, samenspel, stijlkennis, improvisatie en het ontwikkelen en stimuleren van de eigen creativiteit. Naast het jazz- en poprepertoire, komen ook rock, funk, latin en andere muziekstijlen aan bod.

 

  • Optie oude muziek:

In deze opleiding staat muziek uit de periode 1600 en 1750 in de kijker. Deze barokmuziek wordt uitgevoerd op kopieën van instrumenten uit die tijd en de partituren zijn vaak kopieën van originele handschriften of drukken. Hoewel we al erg veel weten over hoe deze muziek gespeeld werd zal ze nooit meer klinken zoals ze toen klonk, maar we proberen tenminste... Vind jij het fascinerend te zoeken, te ontdekken of te proberen? De nadruk ligt op instrument-beheersing, stijlkennis, interpretatie, samenspel, ...

 

Klik hier voor een overzicht van de mogelijke instrumenten per optie

 

Na de tweede graad volgen nog 3 jaren derde graad en 3 jaren vierde graad.

Klik hier voor meer informatie over de derde graad

Klik hier voor meer informatie over de vierde graad 

 

Alle volwassenen kunnen zich ook inschrijvingen voor het volwassenenkoor.

 

STRUCTUUR

2.1

2u muziekatelier (MCV) + instrument of zang klassiek/JPR/oude muziek

2.2

2u muziekatelier (MCV) + instrument of zang klassiek/JPR/oude muziek

2.3

2u muziekatelier (MCV) + instrument of zang klassiek/JPR/oude muziek

 

Klik hier voor de lessenrooster muziekatelier

 

LOCATIE

De lessen muziekatelier voor volwassenen (MCV) gaan door op de Kunstencampus Turnova: Academieplein 17, 2300 Turnhout.

 

INFO

Leerlingen kunnen komen proberen tijdens de lessen in de maand september. 

Wenst u nog meer informatie, stuur dan een mailtje naar samwd@turnhout.be