Historisch toetsinstrument

 

Wie voor historisch toetsinstrument kiest komt bij het klavecimbel terecht. Dat is een toetsinstrument dat op het eerste zicht lijkt op een smalle vleugelpiano. Als je van dichterbij gaat kijken en luisteren is het echter een heel ander instrument:

  • De snaren van het klavecimbel worden niet aangeslagen met hamertjes zoals bij een piano, maar aangetokkeld met plectra, zoals bij een gitaar. De klank is dan ook helemaal anders en lijkt een beetje op een gitaar of een luit.
  • De klavecimbel kende zijn bloeiperiode tijdens de barokperiode, tussen 1600 en 1750, waarna de piano langzaam maar zeker populairder werd ten nadele van het klavecimbel.


Als je als pianist graag Bach, Scarlatti of Händel hebt gespeeld, dan is klavecimbel zeker iets voor jou.
Als organist zal je ook zeker je gading vinden aangezien vele barokcomponisten voor beide instrumenten hebben geschreven.
Naast het vele solorepertoire voor klavecimbel, is het ook het instrument bij uitstek voor samenspel, bijna in elk ensemble of orkest speelt de klavecimbel een belangrijke rol als basso continuo instrument, vaak in combinatie met een cello of gamba. Je leert om diverse andere historische instrumenten te begeleiden, volgens de regels van de kunst.
Ben je geïntrigeerd, twijfel niet, een hele nieuwe wereld zal voor je opengaan!

Wil je klavecimbel leren spelen? Druk hieronder op je leeftijd en ontdek het lessenpakket dat je kan volgen op onze academie:

 

LOCATIE

De lessen historisch toetsinstrument gaan door op de Kunstencampus Turnova (Academieplein 17, 2300 Turnhout).

 

INFO

Leerlingen kunnen komen proberen tijdens de lessen in de maand september. 

Wenst u nog meer informatie, stuur dan een mailtje naar rein.vermeulen@samwdt.be